HomeHistoriekSpiritualiteitStructuurApostolaatGemeenschappenContactNieuwsFotoboekGastenboek

Diocees Bunia

De missiepost van Fataki

Fataki is het stichtingshuis in het diocees Buma.

Op aanvraag van Pater Verstraete uit Ingelmunster werd aan de congregatie gevraagd om enkele zusters naar Aba te sturen om daar het dispensarium over te nemen alsook de scholen. Toen de zusters wilden vertrekken kwam het bericht dat er in de jonge missie momenteel nog geen huisvesting was.

In Fataki drongen de kolonialen aan om een pensionaat te stichten voor hun jongens en meisjes, daar het klimaat er heel gunstig was .. In 1930 vertrokken de eerste zusters naar Fataki.

Na de onatbankelijkheid werd in de schoolgebouwen onderwijs gegeven aan inlandse kinderen. Het onderwijs omvat het primair en het secondair onderwijs. Daarnaast is er een weeshuis, een sterk uitgebouwd medisch centrum met hospitaal, materniteit en farmacie. Op 8 december in het jaar 1957 had de intrede plaats van de eerste Congolese medezuster.

Het impuls was gegeven en samen met de toen vele actieve missionarissen uit de congregatie begon het gemengd missionair leven. Samen zetten ze zich onvermoeid in om, met enthousiasme en bezieling te werken aan de verdere uitbouw van de missioneringinitiatieven: evangelisatie, onderwijs en een netwerk van zorg.

Archieffoto's Fataki

In de loop van de maand februari 2003 vielen de rebellen Fataki binnen. Veel huizen werden geplunderd en zwaar beschadigd, ook de schoolgebouwen en het klooster van onze zusters. Samen met de weeskinderen zijn de zusters  op de vlucht geslagen. Ze trokken weken door de brousse om tenslotte in Bunia – het hoofdklooster aan te komen. Enige tijd later betrok de Monuc het kloostergebouw en maakten er hun woonst van. Pas in 2012 vertrokken ze en konden de zusters opnieuw hun intrek nemen. Geleidelijk aan wordt het kloostergebouw gerestaureerd.

Omhoog

Kiekmaar