HomeHistoriekSpiritualiteitStructuurApostolaatGemeenschappenContactNieuwsFotoboekGastenboek

Congregationele reis met de zusters op 10 en 17 juni 2010

Met wat minder mooi weer op 10 juni en bij een uitstekend weertje op 17 juni vertrokken we telkens met een groep zusters vanuit de kliniek van Izegem en de Schoolstraat  Ingelmunster richting Nederland.

Onze eerste halte was Damme, waar we in de kapel van het vroegere St.-Anna Rusthuis, dat nu museum geworden is, de eucharistie vierden. Daarna ging het met de bus naar Breskens aan de Nederlandse kust.

Daar gingen we naar het St.-Barbarakerkje waar de priester-kunstenaar E.H. Grillet pastoor is. E.H. Grillet koopt wrakstukken die boten meebrengen vanuit de zee of wrakken die hij vindt om er beelden van te maken. Om naar de kerk te gaan staan aan weerzijden figuren die een bekende persoon uitbeelden. Daarnaast op een grasplein staan de 12 apostelen in een halve kring rond Jezus. Ze zijn als wachters voor de kerk.

 In de kerk konden we eerst eens rondkijken en daarna gaf een dame ons uitleg over de beelden. We hadden geluk: de kunstenaar was thuis en kwam ons ook wat toelichting geven. Hij vertelde ons hoe het allemaal begonnen was en welke betekenis hij aan de beelden gaf.

Na dit zeer interessante bezoek reden we naar de lange tunnel die nu de nieuwe verbinding is naar Zeeland. Vroeger kon dat vanuit Breskens naar Vlissingen met de boot maar dat kan sinds de tunnel er was in 1997 niet meer. Het was een gezellig tafelen in Zeelande in het Restaurant St. Willibrord, buiten aan de gevel aangeduid met “Eeterij”. Het was verrassend zo ’n hoge trap te moeten beklimmen om de zee te kunnen bewonderen in al haar grootsheid. Daarna ging het met de bus naar Veere, een heel mooi en oud stadje, prachtig van uitzicht. Daar het de bedoeling was een uurtje te varen op de Veerse meren’ trokken we onmiddellijk naar de aanlegplaats. Er was veel wind zodat sommigen wilden schuilen. Anderen wandelden langs de kademuur. Enkele scheepskinderen toonden hun waterkunstjes en doken steeds weer in het koude water vanaf de kaaimuur. Wij waren blij toen we mochten plaats nemen op de plezierboot…

 Het werd heerlijk genieten. Daar het moeilijk was de uitleg te verstaan die vanuit de stuurkajuit werd gegeven, ben ik maar dichter bij de voorplecht gaan staan. De speaker vertelde over de oost- en westkant van de aan de horizon gelegen vele eilanden en waarvan sommige een speciale bestemming hadden, zoals een voor vogelsoorten, een voor de jeugd waar ze tentenkampen konden opslaan, een voor paarden enz…

Na de heerlijke vaartocht trokken we nog naar Middelburg om het stadhuis en de grote markt te zien maar door de omleidingen (die ons tot in een doodlopende straat loodsten) geraakten we maar zijdelings langs de grote lanen langs Middelburg. Naar de avond toe bracht de buschauffeur ons huiswaarts.

Traditiegetrouw was er nog de broodmaaltijd met een lekker natje in Damme. Zoals voorspeld hoefden de zusters zich geen problemen te maken wat het stappen betreft.

Omhoog

Kiekmaar